Geotrip’17 tiimin esittely

Neljä kaverusta on siis lähdössä vuorokauden mittaiselle roadtripille, jossa kilometrejä ei säästellä. Mutta ketä nämä neljä kaveria ovat? Aika tutustua heihin hieman tarkemmin. Tässä heidän esittelynsä.

Harjus

Milloin aloitit kätköilyn ja paljonko sinulla on löytöjä suunnilleen?

Aloitin geokätköilyn 11.5.2003 ja olen löytänyt reilut 24000 geokätköä tähän mennessä. Tahti on hiipunut kiihkeimmistä vuosista, mutta nyt tulee panostettua ehkä enemmän laatuun kuin määrään. Tällaiset erilaiset tempaukset ovat toki mieleeni.

Millaisista kätköistä pidät?

Ihan perustradi näyttävällä paikalla tai hienossa luontokohteessa on sellainen perusvarma hyvän mielen tuoja. Erityisesti tafonit sekä siirtolohkareet ovat mieleen. Myöskin kätköpurkit, joihin on panostettu aikaa ja rahaa, ovat mieleeni. Pidän myös mysteerikätköjen ratkomisesta.

Mikä on paras roadtrip -muistosi?

Varmaan se menee tuonne Alpeille, jossa tuli ajettua monta ns. passia lävitse. Mielenkiintoisimmat silloisella reissulla olivat ehkä Furka Passa Sveitissä ja Italian Stelvio Pass, jota myös Top Gearin kaiffarit hehkuttivat maailman hienoimmaksi tieksi ajaa. Lisäksi yksi Euroopan korkeimmista päällystetyistä teistä Cime de la Bonette (2802 mpy) oli toki mielenkiintoinen paikka käydä.

Mitä odotat Geotrip’17 reissulta?

Hyvää yhteishenkeä, hauskoja hetkiä, ehkä pieniä vastoinkäymisiä, mutta vain pieniä, joista kuitenkin selvitään. Reissu ei saa mennä kuin pumpuli, jotta siitä jää kerrottavaa :D. Reitti kulkee toki pääosin isoja teitä, joten mitään maisemateitä ajeta, mutta toivottavasti jotain mukavia näkymiäkin osuu matkalle. Odotan toki, että onnistumme tavoitteessamme.

Mitä veikkaat mikä tulee olemaan hankalinta reissulla?

Ruuhkat sekä äkillinen kelin muuttuminen huolestuttavat eniten tällä hetkellä. Lisäksi auton rengas voi puhjeta, joka tulee viemään aikaa. Suurimmat mahdollisuudet ruuhkiin taitavat olla Saksan moottoriteillä, mutta meidän pitäisi mennä Saksan lävitse sellaiseen aikaan, että ruuhkien todennäköisyys on pieni. Vessatauot pitää hoitaa samalla, kun autoa tankataan. Yhdellä tankilla ei todellakaan koko reissua päästä ajamaan lävitse :).

Miten olet valmistautunut reissuun?

Asennoitumalla reissuun, että vaikka kuinka tulis vastoinkäymisiä, niin porukalla niistä selvitään. Kaikki ollaan samassa veneessä ja turhan pessimismin voi jättää pois. Yhteishengellä kaikesta selvitään alta puolen tunnin. Avaimia ei sitten heitetä jokeen, siitä ei selviä alle puolen tunnin! Reissua suunnitellaan tarkkaan ja otetaan huomioon kaikkia pieniä detaljeja mitkä voivat mennä pieleen ja miten niistä selvitään.

Mitä aiot tehdä autossa?

Meistä jokainen varmasti ajaa autoa jossain vaiheessa, joten hoidan kuskin hommat oman osuuteni aikana kunnialla. Jossain vaiheessa varmaan saa otettua pikkutirsatkin. Eri asia on, että saako autossa nukuttua. Tilaa kuitenkin pitäisi olla riittämiin. Videokuvaan ja valokuvaan matkan aikana materiaalia ja kirjoitan ylös havaintoja reissublogiin. Juttelen kuskin kanssa ja pidän huolen, ettei kuski nukahda :). Tuskin otan mukaani mitään kirjaa, kun aika (vaikkakin sitä on reilusti) on hyvä käyttää reissun dokumentointiin.

Onko tässä mitään järkeä?

Ei ole ja samalla on :). Minulle nyt reissusta ei tule yhtään uutta maata, joten sikäli ei hirveästi harmita, ettei pääse näkemään maiden kivoja nähtävyyksiä. Elämässä pitää tehdä välillä hauskoja tempauksia ja kokeilla rajojaan. Vähän tuo valvominen meikää huolestuttaa, että kuinka pysyn hereillä, kun en ole tottunut 24 tuntia valvomaan putkeen. Mukaan pitää ottaa rajusti energiajuomaa ja muita kofeiinipitoisia nautintoaineita.

Rimaju

Milloin aloitit kätköilyn ja paljonko sinulla on löytöjä suunnilleen?

Vaikka olin kuullut jo kätköilystä vuonna 2003 eräältä harrastajalta, aloitin itse kätköilyn 10.5.2009. Ensimmäiset kätköni löysin Tottijärven ja Suoniemen kirkoilta pelkän kuvauksen perusteella yhdessä perheeni kanssa. Löytöjä on kertynyt noin 9000, tosin niistä on “jokunen” loggaamatta edelleen kun yrittäjyys on syönyt aikaa muilta puuhilta. Lista löydetyistä kätköistä on kuitenkin tallella ja kasvaa edelleen hissukseen.

Millaisista kätköistä pidät?

Pidän hyvistä kätköistä. Joskus se hyvä tarkoittaa erinomaista maisemaa, toteutusta, tai vaikkapa kohteeseen liittyvää muuta merkityksellisyyttä. Hyvä kätkö on ollut minulle aina sidonnainen sen antamaan kokemukseen tai palkitsevuuteen. Joskus sellainen kokemus on voinut liittyä vaikkapa lasten kanssa yhden tusinapurkin hakemiseen aurinkoisena ja kiireettömänä kesäpäivänä.

Mikä on paras roadtrip -muistosi?

Nyt kun alan muistelemaan eri reissuja, niin mieleen juolahtaa montakin sellaista juuri näiden kavereiden kanssa. Esimerkiksi eräs lapinreissu weellun kanssa sai erään tutun mykäksi kerrottuani ajetuista kilometreistä muutaman päivän sisällä. Kuului pelkkä nielaisu. Samoin monet ulkomaanmatkat aamu seitsemästä aamuyön tunneille kätköillen ovat tuottaneet jos jonkinmoista tilannetta ja muistoa. Kotimaan reissuilta riittää myös jokusia legendaarisia sattumuksia.

Mitä odotat Geotrip’17 reissulta?

Ankaraa ajamista, insinöörimäistä väliaikatarkkailua, paniikkia joka neljännellä purkilla, onnistumisia, yllätyksiä (vain sopivissa määrin), sekä tietysti sen tavoitteen täyttymistä itsellemme asettaman haasteen suhteen. On myös todettava, että paluumatkaa haastepäivän jälkeen on jäljellä paljolti, jolloin kerkiämme ehkä hakemaan muutaman purkin rauhaisemmissakin tunnelmissa, nauttien paikallisesta keväästä.

Mitä veikkaat mikä tulee olemaan hankalinta reissulla?

Kyllähän tällainen reissu voi kosahtaa aika moneen eri asiaan ja itse asiassa luulen, että tietoisuus eri riskien ja keskeytysuhkien olemassaolosta on tämän reissun hankalin asia. Olemme olleet monella reissulla yhdessä ja monenlaisista tilanteista on niilläkin selvitty, joten uskon meidän selviävän kyllä tällaisestakin ponnistuksesta.

Miten olet valmistautunut reissuun?

Tällä hetkellä on meneillään tavallaan sellainen massan keräyskausi, jotta elimistö kestää sen kofeiini- ja hivenaine-annostuksen mikä suorituksen aikana on kestettävä. Oma aikomukseni on toimia pääasiallisena kuskina reissun aikana, vaikka olemmekin tässä vaiheessa puhuneet kuskina olemisen vuorottelusta. Jotenkin se vain on sellainen kutsumus sinne ratin taakse näillä matkoilla.

Mitä aiot tehdä autossa?

Kuten mainitsinkin jo, olen valmistautunut siihen että palvelen parhaiten tiimiä olemalla ratin takana, jos se suinkin vaan onnistuu. Noin pitkä ajomatka vuorokauden sisällä vaatii itse asiassa jonkinmoista flow-tilaa, jotta tarkkaavaisuus ja mielenkiinto pysyvät yllä. Amerikan maitoa siinä tulee tietty tankattua itseensä tasaisesti ja saattaa siinä olla myös mielenterveys koetuksella, kavereilla siis. Sillä verukkeella ne varmaan minut sinne ratin taakse sysäävätkin, kun eivät jaksa katsoa heilumassa muualla levottomana.

Mikä on salainen aseesi?

Olen notkea ja nopeampi kuin kukaan muu. Yönäkö on uskomattoman hyvä ja ulkonäkö tekee vaikutuksen. Riippuu tilanteesta mitä tarvitaan.

Weellu

Weellu on oikeastaan tiimi, josta reissulle lähtee jäsen W. Tarkempaa taustaa weellusta voi lukea, vaikka heidän omalta 61°23° Tampere -sivustoltaan. Alla kuitenkin W:n mielipiteitä.

Milloin aloitit kätköilyn ja paljonko sinulla on löytöjä suunnilleen?

10 vuotta sitten, 1.4. 2007. Löytöjä on kertynyt yli 11000.

Millaisista kätköistä pidät?

Pidän monenlaisista kätköistä. Yhtäältä hienot vempainkätköt saavat hymyn huulille ja toisaalta taas tavallinen regular-purkki, joka esittelee jonkun hienon kohteen on parhautta. Myös hyvät Earthcachet ja oivallusta vaativat mysteerit ovat mieleeni. Nautin siis monipuolisesti kätköistä.

Mikä on paras roadtrip-muistosi?

Kyllä se legendaarisin roadtrip-muisto on kirkkaasti Lapinreissu Rimajun kanssa. Se on ehkä lähimpänä tätä Geotrip’17 -kokemusta. Lapin reissulla töräytettiin Toyotan mittariin 3500 km alle kolmessa vuorokaudessa. Se oli sellainen Tampere – Utsjoki – Tampere -kierros, jossa haettiin 40 graticulea. Muistelen, että kätköjen väli oli jotain 100 km luokkaa ja keskinopeuskin kohtuu kova, vaikka laski mukaan ajan, joka nukuttiin. Tuolloin oli vielä kova into mennä kätköjen perässä 🙂

Toki myös hieman nuorempana tehdyt festarireissut, jossa soiteltiin kitaraa pakettiauton takatilassa matkalla festareille on jäänyt elävästi mieleen. Ne reissut tosin oli hieman toisenlaista menoa ne.

Mitä odotat Geotrip’17 reissulta?

Hauskanpitoa kavereiden kanssa ja paljon ajokilometrejä.

Mitä veikkaat mikä tulee olemaan hankalinta reissulla?

Aikataulu ja sen pitävyys. Kiire tulee väkisin, kun kilometrejä on ajettavana paljon ja pitäisi vielä kätköjäkin löytää joka maasta. Täytyy toivoo, että tekniikka ja ukkojen kunto kestää.

Miten olet valmistautunut reissuun?

En tiedä kuinka hyvin tällaiseen reissuun voi valmistautua. Tietysti varusteita on katseltu kasaan ja mietitty mitä missäkin maassa tarvitsee ottaa huomioon, mutta muutoin hankala tällaiseen on valmistautua.

Mitä aiot tehdä autossa?

Silloin kun en ole ratissa, niin tarkoitus on pitää yhteyttä kätköilijöihin sosiaalisen median välillä. Saatanpa jonkun videonkin matkalla editoida julkaisukuntoon. Toivottavasti ei tarvitse ryhtyä antamaan kuljettajalle neuvoja takapenkiltä.

Nippusiteiden kulutus per kilometri?

Kyllä niitä varmaan on hyvä varata 0.01 nipparia kilometriä kohden.

Wesbridge

Milloin aloitit kätköilyn ja paljonko sinulla on löytöjä suunnilleen?

Aloitin kätköilyn kesällä 2006. Löytöloggauksia kertyi wappuun 2012 mennessä 6000 kappaletta. Sen jälkeen on tullut tuherrettua nimimerkki logivihkoon jokunen kerta lisää, ilman niitä nettiin kirjoitettuja loggauksia.

Millaisista kätköistä pidät?

Mieleenpainuva jälki jää hyvinkin erilaisista kätköistä. Hienot maisemat, luontokohteet, teknistä oivallusta tai hienoa camoamista omaavat kätköt, täydelliset yllätykset. Toki myös itsensä voittamista vaatineet mysteerit tai maastollisen haasteen myötä adrenaliiniannoksen tarjonneet kätköt jäävät mieleen. Tärkeintä on, että kätköstä jää se maku, että se on tehty etsijöitä varten.

Mikä on paras roadtrip -muistosi?

Edelliseen kysymykseen viitaten, mieleen jää hyvin erilaisia asioita ja kätköjä. Roadtrip Lapissa ja Pohjois-Norjassa muutama vuosi takaperin oli omanlaisensa kokemus ja se pysyy mielessä pitkään, sisältäen vierailun Suomen toiseksi vanhimmalla etsittävissä olevalla kätköllä (Lakes). Kun muistoja on hyvin erilaisia, mahdotonta valita kategorisesti yhtä parasta.

Mitä odotat Geotrip’17 reissulta?

Mieleenpainuvia muistoja, aika sitten näyttää millaisia ne ovat 🙂

Mitä veikkaat mikä tulee olemaan hankalinta reissulla?

Autossa istumisen puuduttavuus varmasti tulee olemaan haaste, samoin tiukka aikataulu.

Miten olet valmistautunut reissuun?

Olen koittanut muiden kiireiden keskellä kantaa hiukan omaa osaani valmisteluista, mutta sanalla sanoen aika vähäisellä panoksella on menty. Oma valmistautuminen on myös vielä aloittamatta, panostetaan viime hetken paniikkiin sitten kun sen aika koittaa.

Mitä aiot tehdä autossa?

Autossa varmasti koitetaan auttaa kulloinkin ajovuorossa olevaa kuskia reitin ja kohteiden suhteen. Olen perinteisesti ollut huono nukkumaan autossa, joten sitä tuskin on kovin paljoa luvassa tälläkään kertaa. Tunnelman keventämiseksi saattaa tulla kerrottua jokunen tarina matkan varrelta…