Geotripillä navigoidaan Garminilla

  • GPS-laite on geokätköilyssä on kohtalaisen tärkeä osa kokemusta. On ikuisuuskysymys kumpi on parempi geokätköilyyn, älypuhelin vai käsi-GPS? Tuota asiaa on pohdittu esimerkiksi myös Weellun 61°23° Tampere -sivustolla. Ulkomailla kätköillessä on usein tarpeen käyttää offline-tilaa, koska data-roaming on vielä kallista. Saa nähdä miten tilanne muuttuu lähi vuosina ja voiko jatkossa surffata puhelimella kotimaan hinnoin ulkomaillakin. Oli miten oli, sellainen muutos ei ehdi ilmaantumaan ainakaan tämän Geotripin aikana.

Käytännössä meidän pitää siis ladata 15 maan kartat ja 15 kätköä käytettäväksi offline -tilassa. Olemme päätyneet käyttämään Garminin Oregon 700 -sarjan gepsejä. Tarkoituksena on ladata Open Street Map-kartat valmiiksi jokaisesta maasta (ainakin osin) Garminiin, ja tehdä yksi GPX-tiedosto jossa on mukana vierailtavat kätköt ja niiden varakätköt. Puhelimeenkin tietysti onnistuisi ladata offline-kartat, mutta siinä tapauksessa jokaisen pitäisi ladata ne erikseen omasn luuriinsa. On siis helpompi tehdä yksi muistikortin sisältö, joka kopioidaan jokaisen osallistujan GPS-laitteeseen.

Garmin Oregon 700 onkin Garminin tämän hetken “lippulaiva” käsi-gepsien puolella. 700-sarja julkaistiin viime kesänä ja uutuutena Oregon 600-sarjaan nähden siinä on geokätköjen live-lataus. GPS yhdistetään puhelimeen Bluetoothilla, jonka jälkeen GPS osaa ladata kätkökuvaukset suoraan geocaching.comista. Kätevää ad hoc -kätköilykeikoille. Roadtripille ei niinkään, mutta kyllä reitittävät valmiiksi ladatut kartat ovat tarpeen. Tietysti autossa on matkassa mukana myös Garminin autonavigaattori. Aiemmin mainitulta 61°23° Tampere -sivustolla on arvio Garmin Oregon 750t -laitteesta ja myös vanhemmasta Oregon 650 -laitteesta sekä halvemman hintaluokan laitteista eTrex 30x ja eTrex 35 Touch.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.